Meditation för burnout

Nina delar en av sina meditationspärlor - en handbroms och stöttning när det håller på att bli för mycket.

 

Med utmattningar i bagaget har jag lärt mig vikten av dra i handbromsen i tid. Mina trösklar vad gäller stress är rejält sänkta och jag kan inte ignorera när de kännspaka tecknen för utmattning ger sig tillkänna. Det är inte alltid lätt, men tack och lov har jag idag verktyg i yogan, som hjälper mig att bromsa och stilla mig.

Den här andningsmeditationen är en riktig pärla. Kanske den kan göra nytta hos dig också, när tankarna börjar hopa sig, halsen snörps ihop och det mesta känns övermäktigt. Se gärna till att du har möjlighet att vila en stund efteråt, några minuter då du bara sitter stilla eller lägger dig ner.


POSITION & MUDRA
Sitt med stolt rygg. Vänd handryggarna mot varandra framför hjärttrakten, tänk mer att det är fingrarna som mjukt pressas mot varandra än att det är handryggarna som gör det. Håll armarna och armbågarna så bekvämt avslappnade som möjligt.


BLICK
Fokusera blicken på nästippen, med ögonen bara litegrann öppna.


ANDNING
Andas in djupt i 8 lika stora delar (som små sniff) genom näsan. Andas ut i 8 lika stora delar. Landa så avslappnat du kan i andningsrytmen.


Du kan börja med bara 3 minuter och känna vad det gör för dig. Sedan om du vill kan du öka till 11 minuter och upp till max 31 minuter. Gör den med fördel några dagar i sträck för djupare effekt.


EFTERÅT
Sitt gärna en stund i stillhet efteråt. Eller lägg dig på rygg. För att verkligen ge dig själv space och ge meditationen arbetsro innan du går vidare i dagen.